ETSEN

Sinds ik in het bezit ben van de 'Haarsma' pers van Gerrit Ris, meesterschilder uit Smalle Ee, maak ik op gezette tijden een serie etsen. Het Amelander landschap dient vaak als onderwerp, maar ook de vogels, schelpen en dieren op en rond het eiland mag ik graag afbeelden.
De etsen zijn los of ingelijst leverbaar maar ook in een zuurvrije, kleurechte passepartout zodat de ets eenvoudig zelf in een (wissel)lijst gezet kan worden.
De etsen zijn te zien en verkrijgbaar in Cadeauwinkel De Mispel maar ook te bestellen door een e-mail te sturen.      Send me a mail
Een aantal etsen kunt u zien door te klikken op de blauwe mispelbloem.
          Oplage verkocht Een rode stip geeft aan dat de oplage is verkocht.

  Volgende

DE TECHNIEK VAN HET ETSEN

Op een zorgvuldig gepolijste plaat van koper of zink wordt een zuurbestendige laag aangebracht. In deze laag wordt in spiegelbeeld met een etsnaald een afbeelding getekend. De hierdoor bloot liggende lijnen worden uitgebeten door de plaat in een zuurbad te leggen. Hoe langer hoe dieper de lijn en donkerder de afdruk wordt. Voor de grijstinten, de z.g. aquatint, worden zeer kleine harskorreltjes op de plaat gesmolten. De uitgebeten dieper liggende afbeelding wordt vervolgens gevuld met drukinkt waarna de plaat samen met handgeschept en vochtig gemaakt papier door de etspers wordt gehaald. Na het uitvlakken tussen twee platen marmer worden de etsen linksonder genummerd: het aantal afdrukken en het unieke nummer van de ets.


HOME   |   SCHILDERIJEN   |   OVERIG WERK